Решено: Депутатите ще могат да имат двойно гражданство

Окончателните промени в Закона ще се гласуват другата седмица

16.12.2023 | 15:51 Редактор: Вяра Димова

Българи с двойно гражданство ще могат да бъдат депутати. Това решиха народните представители от конституционната комисия, които заседават по промените в основния закон на второ четене. 

Началото на заседанието започна с напрежение заради кворума, от "Възраждане" предложиха депутатите от БСП да не се регистрират, за да няма кворум.

"Не беше 9 месеца стандартната процедура, за да се заличи гражданството на Кирил Петков. Да сменяме конституциите ми се струва погрешно", каза депутатът от "Има такъв народ" Гроздан Караджов.

Депутатите отложиха решението за това дали парламентът да се разпуска при предсрочни парламентарни избори. Не се взе и решение за правомощията на президента за назначаване на служебното правителство, както и неговите правомощия. 

"Когато президентът формира свое служебно правителство, тогава въпросът за отговорността ще бъде ясно, че принадлежи на президента", уточни конституционалистът доц. Наталия Киселова.

Депутатите в комисия обсъждаха промени и в Закона за съдебната власт. Предстои окончателните промени да се гласуват във вторник в пленарна зала.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 4 месеца
Пак ли готвят да подаряват Власт на нови парашутисти , като на оня от Канада Сигнализирай за неуместен коментар