Втори дубъл: Готова ли е държавата за снега - МВР с мерки и съвети

През следващите 24 часа ще има значително повишаване на речните нива

15.12.2023 | 11:40 Редактор: Искра Ангелова
Втори дубъл: Готова ли е държавата за снега - МВР с мерки и съвети

В МВР е създадена необходимата организация във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка и рисковете от снегонавяване и обледяване по пътищата. Предприети са мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства.

В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

От Националния оперативен център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят, че според постъпилата информация за метеорологичната обстановка в страната, за 15 декември /петък/ е обявен "оранжев код" за областите Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Бургас, където очакваните количества валежи ще са над 20 л/м2. За останалата част от страната е обявен "жълт код".

Очаква се дъждът да преминава в сняг, образувайки нова снежна покривка с условия за виелици и навявания по планинските проходи. През следващите 24 часа в резултат на валежите ще има значително повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Предвид динамична метеорологична прогноза, ГДПБЗН вече е изпратила информация до областните управители с оглед предприемане на допълнителни мерки, съгласно правомощията им по чл. 64 от Закона за защита при бедствия. Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации.

Предвид предстоящите метеорологични условия, ГДПБЗН съветва:

- Отменете пътуването си, освен ако не е крайно наложително

- Ако предприемате пътуване, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия

- Избирайте само главни пътища, дори пътуването да е по-дълго

- Облечете топли дрехи и заредете мобилния телефон

- Шофирайте внимателно

Снимка: БГНЕС