България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Уикендът идва с обилен сняг, на места максималните температури ще са минус 7°

"По коледните празници ни очаква динамично време", каза синоптикът Петър Янков

14.12.2023 | 08:00 Редактор: Искра Ангелова

Облачно, студено и дъждовно на места - такова беше времето през последните дни.

"През следващите дни ще има динамично време с чести валежи. От днес започват превалявания от дъжд в северозападните райони, както и в източните части. Постепенно през нощта ще обхващат и централните части от България. Днес те ще бъдат от дъжд, тъй като вятърът е от югозапад, в населените места, които са северно от планините и тези по Черноморието, температурите ще достигат до 16-17 градуса", каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че максималната температура за днес за София е 12-13 градуса, като следобед дъждовете ще обхванат и столицата.

"В петък ще се задържи дъждовно, както и в събота. Тогава ще започне и захлаждане, а дъждовете ще преминават в сняг. Температурите ще са между 4 и 8 градуса, като навсякъде ще ще вали сняг. По-интензивни ще валежите в южните и източните части от нашата страна. Снежната покривка се очаква да бъде между 10 и 15 см. Повече сняг ще има и по планините", допълни Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му нашите съседки също ще бъдат покрити със сняг, като в Гърция ще вали предимно дъжд.

"В неделя, когато спрат валежите, температурите чувствително ще се понижат. Максималната за София е -1°. В планините над 2500 метра максималните температурите ще бъдат -7 до -6°. Във вторник се очаква едно кратко затопляне, като превалявания от дъжд ще има главно в северните и североизточните райони. Има опасност от поледици по пътниците настилки, особено в Добруджа", коментира още синоптикът.

По време на коледните празници ни очаква динамично време: "На 23 ще има превалявания от дъжд, след което ни очаква краткотрайно затопляне, а след ни очаква веднага захлаждане. На 24 и на 25 ни очакват снеговалежи. По-интензивни ще бъдат в южните райони. След това идва стабилизиране на времето с по-сухо време, без валежи."

Гледайте целия разговор във видеото.