fallback

Историята на Паметника на Съветската армия и как се превърна в сцена за политическо изкуство

"България се извинява", "Окупатори" и "Слава на Украйна" са сред лозунгите появявали се там

12.12.2023 | 18:46 Автор: Деси Николова

На 4 октомври 1949 г. Министерският съвет решава да бъде построен паметник на съветската армия. За място, където да бъде поставен, е избрана бившата зоологическа градина.

35 години по-късно след падането на Берлинската стена и тоталитарния режим, започват да се повдигат и въпросите - за или против. За едни той е символ за освобождението на България, а за други - на окупаторската "червена армия". 

През последните години се превръща и в сцена за политическо изкуство. 

Преди 12 години за пръв път скулптурите бяха изрисувани като американски комикс герои и влязоха в новините на световните медии. През 2012 г. лицата на съветските войници бяха покрити с маски на британския революционер Гай Фокс. На годишнината от потушаването на Пражката пролет монументът осъмна в розово и с надпис "България се извинява!!!". 

Надписът "Слава на Украйна" и знамето на страната се появиха през 2014. Същата година бяха арестувани и четирима души, написали "Окупатори!" върху паметника. 

Две са вандалските прояви и тази година. Преди 9 май част от паното с надписа е откъртено, а извършителят е направил самопризнание. Мотивът - протест срещу войната в Украйна. 

Миналия месец паметникът отново бе поруган от привърженици на футболен клуб, които поискаха български паметник на това място. 

Историята помни два опита на властта да премести паметника в Музея на социалистическото изкуство - през 1933 г., когато Столичният общински съвет решава да бъде премахнат. Това не се случва заради силната обществена съпротива. Какво ще се случи днес - предстои да разберем.

Вижте повече в репортажа на Стефан Борисов.

fallback
Още от България
fallback