40 сантиметра сняг до дни у нас, през уикенда ни очакват и виелици

Шофьорите да обърнат внимание на прогнозите

11.12.2023 | 16:27 Редактор: Искра Ангелова
40 сантиметра сняг до дни у нас, през уикенда ни очакват и виелици

Запазват се прогнозите за очаквани снеговалежи към края на текущата седмица. Според ECMWF и GFS се очаква усложняване на синоптичната обстановка в Северозападния и Централния Предбалкан, като снежната покривка, може да надмине 30-40 см., пишат от Meteo Balkans.

Около обяд в четвъртък (14.12.), от запад на изток облачността ще започне да се увеличава и в Западна и Северозападна България ще започнат нови валежи от дъжд. В петък валежите ще обхванат цялата страна, като в планинските райони те ще преминат в сняг. Синоптичната обстановка до края на деня в петък и през нощта срещу събота в цялата страна ще се влошава. Валежите ще са придружени от силни пориви на вятъра, а с понижението на температурите и в по-ниското ще са от сняг. Не са изключени и виелици.

Важно е да уточним, че  към този момент (11.12.) ECMWF, прогнозира валежи от дъжд, а GFS за по-усложнена синоптична обстановка. Да припомним, че към 08.12 модела GFS не прогнозираше този процес. На 4, 18 и 25 ноември GFS доста добре прогнозираше миналите процеси.

Шофьорите да обърнат внимание на прогнозите за предстоящата обстановка.

През следващите дни тази прогноза ще претърпи много промени. Идеята на този тип прогнози е да се даде общ поглед за това какво можем да очакваме през седмицата.

Подобни прогнози са несигурни в по-дългосрочен 7-дневен план и е възможно да претърпят изменения, затова следете и ежедневните прогнози на Meteo Balkans за най-навременните актуализации.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR


1
8 rate up comment rate down comment 0
Балкан
преди 4 месеца
"40 сантиметра сняг до дни у нас" - Добре бе, що трябва да ни стряскате така??? Ами напишете в заглавието че се очакват 40 см сняг в ПЛАНИНИТЕ, а не У НАС!! Много е дразнещо с такива заглавия, покажете повече професионализъм!! Сигнализирай за неуместен коментар