КАТ сурваква и за непочистени от сняг коли - какви са глобите?

Може да се разминете с 50 лв.

10.12.2023 | 21:45 Редактор: Елеонора Танева
КАТ сурваква и за непочистени от сняг коли - какви са глобите?

Служители на КАТ могат да налагат глоби на шофьори, които не са почисти автомобилите си от натрупалия сняг и по този начин създават предпоставка за инциденти.

В Закона за движението по пътищата, чл. 183, ал. 4, т. 11 е записано, че шофьор, чийто автомобил е с кални или силно замърсени регистрационни табели, се наказва с глоба от 50 лв. Това важи и ако номерът е закрит по някакъв начин, а обичайно шофьорите не се сещат да го почистят. По-голяма част от камерите на КАТ идентифицират по регистрационните табели автомобилите, с които е извършено нарушение. Ако колата е с натрупан сняг по номерата, тя не може да бъде установена.

Също така шофьор може да се окаже в нарушение и да "олекне" с 50 лв., ако не спре двигателя, когато моторното превозно средство е в престой или е паркирано, освен ако работата му е необходима за извършване на товарно-разтоварна или друга технологична дейност. Това гласи чл. 181., т. 5.

150 лв. пък е санкцията за шофьор, който изхвърля, оставя или разпилява по пътя предмети или вещества, които създават опасност за движението, гласи чл. 179., т.2. Не са една и две снимките в социалните мрежи на непочистени от сняг коли, от които хвърчи сняг и попада върху предното стъкло на автомобила, Това е и сериозна предпоставка за инцидент.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
0 rate up comment rate down comment 0
Лена
преди 4 месеца
КАТ да те сурвака за неправилно пукане върху снега в двора ти!Пътищата са,,като през войната в Югославия! Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
Хан Тервел
преди 4 месеца
Нещо за глоби за непочистени улици няма ли в "Закона за движение по пътищата"? Или понеже като са непочистени, то и няма движение и следователно няма и Закон... Сигнализирай за неуместен коментар