Казусът "Пирогов": Хинков и Димитров ще чакат резултата от проверката на разследващите

"Сътресенията със смяна на директори през последните години вредят на имиджа на болницата", заяви здравният министър

11.12.2023 | 15:56 Редактор: Вяра Димова

Седмица след избухването на скандала в "Пиргов" казусът все още остава неизяснен. Дори днес, след като директорът на болницата - Валентин Димитров, се срещна с опиталия да го уволни здравен министър Христо Хинков в лечебното заведение. 

Двамата обсъдиха дългосрочни планове за укрепване на болницата. А по повдигналия напрежението въпрос за смяна на директора, двамата търпеливо заявиха, че ще чакат резултата от проверката на разследващите.

"Сътресенията със смяна на директори през последните години вредят на имиджа на "Пирогов". Поставен съм в ситуация, в която не мога да не реагирам. Ако не реагирам, ще бъда обвинен в бездействие. Други институции ще вземат решение", заяви Хинков. 

"Относно нашия задочен конфликт, има оторизирани органи, аз нямам притеснения. Ще изчакам да минат всички проверки, извън структурите на Министерството на здравеопазването. Ако съм извършил нарушение, ще си понеса наказанието", категоричен е д-р Димитров.

Покани за срещи дойдоха в двете посоки – от здравното министерство към "Пирогов" и обратно. В крайна сметка диалогът се проведе така, както поискаха медиците – на тяхна територия. Към днешна дата Валентин Димитров продължава да е шеф на болницата. Той увери, че "Пирогов" е в стабилно финансово състояние. 

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС