Радев с нови критики към НС, трудно изпълними са условията на Австрия за Шенген

Президентът може да наложи вето на бюджета за 2024 г.

10.12.2023 | 14:48 Редактор: Елеонора Танева
Радев с нови критики към НС, трудно изпълними са условията на Австрия за Шенген

Парламентът не трябва да оставя впечатление, че Конституцията се използва като оправдание за необходимостта от съществуването на управляващата коалиция. Така президентът Румен Радев коментира промените в основния закон, които в петък бяха одобрени на първо четене в Народното събрание. 

Според държавния глава притеснително е парламент с рекордно ниско гражданско представителство и още по-ниско обществено доверие да посяга към Конституцията.  

"Мисля, че това не е нормално - парламентът има критично важни въпроси, в които трябва да се съсредоточи и не трябва да оставя впечатление, че основният закон на държавата се използва като параван и оправдание по точно за необходимостта от съществуване на тази коалиция", каза Радев, цитиран от БНР.

Той уточни, че "в такъв парламент" не може да внесе предложен за Конституция заради рекордно ниското гражданско представителство и още по-ниското обществено доверие.

Президентът не каза дали е с нагласата да наложи вето на бюджета за догодина. 

"Аз мисля, че това което казах, изигра своята роля - имаме уверенията, че няма да бъде продавана държавна земя, но нека да видим, все пак", посочи Радев. 

Той определи изказването на министъра на вътрешните работи на Австрия, че страната му е готова да пусне България и Румъния във въздушния Шенген като "стъпка напред".

Радев призова да не останем с етикет: "Ето, България вече в Шенген. Не, критично важно е да си отворят сухопътните граници. Условията, които министърът на вътрешните работи на Австрия поставя, аз мисля, че са трудно приемливи за България".

Във връзка с преодоляното вето за предоставяне на военна техника на Украйна, държавният глава припомни на депутатите, че "тяхната отговорност е най-вече към българските граждани, към тяхната сигурност, към тяхното качество на живот, не към други държави. И това трябва да бъде тяхно много ясно разбиране за тяхната първостепенна задача в този парламент".

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Така е, Радев
преди 4 месеца
Скоро от посолството ще наредят на слугите си да изпратят пушечно месце в Украйна. Тогава ще почнат да падат прислужнически глави .. Сигнализирай за неуместен коментар