"Кич от китайски сайт" - златната арка пред "Ал. Невски" "взриви" обществото, липсва килимчето

Заваляха и снимки с известни персонажи от филми и купон в дискотека

08.12.2023 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

Столичната община ще премахне временната арка пред храм-паметника "Св. Александър Невски" и ще организира дискусия за модел за намеса в градското пространство. До това се стигна, след като новата арт-инсталация, част от коледната украса в София, предизвика остри коментари. Проектът е на стойност 30 хиляди лева.

"Кич", "Липса на вкус", "Духовна стойност", "Портал към други светове" или "Символ на пластмасовата промяна от евтин китайски сайт" - това са само част от коментарите в социалните мрежи за новата арт инсталация - златните арки.

"Този проект не съответства на имиджа на София, един хилядолетен град с огромна история и култура, на кого е хрумнало и защо тази пластмасова инсталация - кич - да я сложи тук, не знам, но очевидно иска да каже на софиянци: "Гледай си работата", каза продуцентът Виктор Димчев.

С него екипът на Bulgaria ON AIR огледа в детайли съоръжението и забеляза, че е сглобено някак набързо.

"Калпава изработка, конструкцията е захваната некачествено, парчета пластмаса, хванати на две на три, леко реже", допълни той.

Освен поляризираните коментари в социалните, заваляха и снимки с известни персонажи от филми и купон в дискотека. А немалка част от хората се спираха да разгледат арките и да се опитат да вникнат в замисъла.

"Светлината още не е проникнала в мен, трябва ми време, това е нетипично за София. На първо време я приемам", коментира мъж.

"Малко ми е странна, красива е, харесва ми", сподели жителка на София.

"Стои странно не се връзва, различно лъскаво. Мах да погледна как стои на терен - някакви предмети ни в клин, ни в ръкав", категоричен е Людмил Рангелов.

"Добре е, бяхме в Будапеща, Прага - там коледната атмосфера е хубава, а тук не е така, много е слаб коледният дух", сподели италианец.

И след като изчезна килимчето, сега ще бъдат премахнати и арките, заявиха за Bulgaria ON AIR от Столичната община: "Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, обявени във Facebook събитието за старт на кампанията. Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм."

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.