Столичната община премахва златната арка пред "Св. Александър Невски"

Организират публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство

08.12.2023 | 17:15 Редактор: Вяра Димова

Столичната община ще премахне временната арка пред "Св. Александър Невски" и ще организира публична дискусия за създаване на модел за намеса в градското пространство.

"Арката беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма "Св. Александър Невски" в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото "Светлината в нас". Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата", поясняват от Столична община.

Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта - пешеходната зона и осветения храм.

За поставянето ѝ са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента. През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти, посочват още от Столична община.

Одобрението на проекта е дадено от дирекция "Култура" на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Людмил
преди 2 месеца
Като се сетя, че столичната община организира и гей парадите... Сигнализирай за неуместен коментар