Депутатите приеха промените в данъчните закони: Няма да има "донос-бонус"

Ресторантьорите остават на 9% ставка по ДДС

07.12.2023 | 21:32 Редактор: Вяра Димова
Депутатите приеха промените в данъчните закони: Няма да има

Парламентът прие на второ четене част от данъчните закони, които влизат в бюджета на държавата. От текстовете отпадна предложението бакшишът да се облага с данък. Приеха от следващата година командировките, които са над 1000 лв., да трябва да се обявяват пред НАП.

Мнозинството в пленарната зала прие и земеделците, регистрирани като физически лица, ползващи европейски субсидии, да ползват облекчение, намалявайки данъчната си основа с размера на субсидията.

Отпадна спорния текст познат като "донос-бонус", според който хора, които са подали на НАП информация за укрити данъци или осигуровки, да могат да получават 10% от установената сума като възнаграждение.

Прие се текстът работодателите да предоставят пълна информация за всички доходи от трудови правоотношения, които са освободени от облагане. Това са например безплатна храна, работно облекло, ваучерите за храна, командировъчни. Ресторантьорите остават на 9% ставка по ДДС, но във всяко заведение трябва да има ПОС терминал. Запазва се и таванът за кешовите плащания - 10 000 лв.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)