Нинова: Управлява ни сглобка на многоръки търгаши, състезават се кой по-евтино да ни продаде

"Дерогацията трябва да се прекрати от 1 март", заяви лидерът на БСП

07.12.2023 | 15:15 Редактор: Искра Ангелова
Нинова: Управлява ни сглобка на многоръки търгаши, състезават се кой по-евтино да ни продаде

Съюз на едноръките джентълмени - така нарекохме сегашната сглобка в нейното начало. Защото, тогава говореха за джентълменско споразумение, но преди това по един представител на ПП-ДБ и от ГЕРБ бяха обещали да си отрежат по една ръка, ако се съберат. Та, това нещо - Съюзът на едноръките джентълмени, се превърна за 6 месеца в сглобка на многоръките търгаши. Защото те превърнаха политиката в алъш-вериш. Само, че на тезгяха е България и интересът на българския народ. И се търгуват всеки ден или по няколко пъти на ден. И всеки ден, вие българските граждани, получавате доказателства за тези наши думи. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна.

Лидерът на БСП цитира събитията само през последните няколко часа: "Кирил Петков в кулоарите: "Дерогацията трябва да се прекрати от 1 март, призовавам ГЕРБ да си спазят и тази договорка". Борисов, в кулоарите: "Когато нещо е договорено с нас, то минава. Дерогацията трябва да влезе веднага. Гарантирам, че ако влезе дерогацията, ГЕРБ няма да мръдне. Ако мръдне си подавам оставката", посочи Корнелия Нинова и добави: "ГЕРБ не само мръдна, ГЕРБ направи салто мортале. Три оставки трябва да подаде до довечера Борисов".

Тя продължи с хронологията като обясни, че го прави, защото явно някои от народните представители, изказващи се от трибуната, очевидно не знаят развитието на събитията.

"Следва трибунка - вече съвместна, между едноръките търгаши, в която заявяват - още днес, сега, в късния следобед ще има нов проект за прекратяване на дерогацията. Не след седмица, не след две. Днес следобед ще има нов проект. И запитани от журналистите - Борисов защо е говорил така, и кога ще си подаде оставката, забележете, кой им отговаря: ДПС казват - това е лично мнение на Борисов", заяви Корнелия Нинова.

"Значи Борисов прави своите собствени депутатите на маймуни. Вкарва ги сутринта тук - извънредна точка, извънредна комисия. Те гласуват "за". Той щял да си подаде оставката, ако стане обратно. Само че сега стана обратно и те ще гласуват обратно. От друга страна, ДПС отписаха Борисов. Казаха, че това е лично мнение, кой ще се съобразява с личното му мнение. Самият той казва, че ще подава оставка“, каза лидерът на БСП и се обърна към управляващите: "Ето това е резултатът от усилията ви, уж да се погрижите за българския интерес", посочи още тя.

По думите ѝ народните представители от БСП правилно поставят въпроса защо по този начин, без процедура се изтеглят законопроекти. "Въпросът е важен от процедурна гледна точка, но е по-важен по същество. Защо се прави това? Защо се изтеглят двата законопроекта пък следобяд ще има един трети. Защото и този казус е въпрос на алъш-вериш. Те го оттеглят не просто защото е приключил, а защото не са се разбрали кой да съсипе или присвои тази компания. Това е причината за това гърчене вече един месец: ту напред - ту назад, иде ми - дойде ми, внасяй закони - изтегляй закони. Унижава не нас - вас. Просто не знам как се чувствате", каза още Корнелия Нинова.

"Това е поредното доказателство за интересите, които държат сглобката. За лепилото, което е само пари. И наистина България е на тезгяха. Върви елементарен алъш-вериш. Състезават се кой по-евтино да ни продаде и кой повече да се обогати при тази продажба на България", заключи Нинова.

Снимка: Пресцентър на БСП