Габриел: Трябва механизъм, който да регламентира взаимоотношенията в кабинета

Кабинетът "Денков-Габриел" може да бъде стабилен само с всекидневни усилия

02.12.2023 | 10:45 Редактор: Толя Стоянова

Трябва да има механизъм, който да регламентира взаимоотношенията между партиите, които подкрепят правителството. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Тя подчерта, че кабинетът "Денков-Габриел" може да бъде стабилен само с всекидневни усилия. А на въпроса дали ще има министерски смени след ротацията, Мария Габриел коментира, че ще се съди за работата на кабинета само спрямо постигнатите резултати.

"Нещата са различни в добра посока. Излизат двете основни партии, които подкрепят правителството и казват, че има нужда от механизъм, който позволява да се правят назначения, да се вземат решения. Само да напомня, че говоря за това от месец май, още преди съставянето на правителството. Самият факт, че има много голяма яснота и можеш да отстъпиш крачка назад в името на това да има прозрачност при вземането на решения, в името на това да има механизъм, който да даде устойчивост на процеса на вземане на решения. Това е положително", обясни тя.

По отношение на кадровите промени начело на НЗОК, Габриел напомни, че е външен министър и вицепремиер, а не политически лидер.

"В името на това да има процес, който да е валиден за всички назначения, се направи крачка назад и за единия и за другия кандидат. Никой не е прекрачил границата на правомощията си", каза тя и добави, че са един екип.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)