"Хвърчат искри от контакти, уреди гърмят": Пети ден във Върбица са без ток

От кметството обещават да помогнат за пускане на колективна жалба

01.12.2023 | 19:10 Редактор: Елеонора Танева

Пет дни на тъмно и на студено и десетки изгорели електроуреди - това е равносметката в горнооряховското село Върбица след обилните снеговалежи. Както много населени места в Северна България, и това селище остана без ток, което усложни живота и бита на болни и семейства с малки деца.

От събота през нощта до вчера семейството на Джумазе Бончева от горнооряховското село Върбица се принудило да оцелява без ток заради грижата за съпруга ѝ, прикован на легло.

"Имаме човек с диабет и инсулт, от кръста надолу не върви, държа го, паля печката – да ми свети повече! Добре, че децата дойдоха, взеха фенер от Долна Оряховица. Страшна картина беше у дома", сподели Джумазе Бончева.

Оказва се, че при подаването на електрозахранване през този период, десетки електроуреди на хората в селото изгорели.

"Пет дни цялото село беше без ток, пуснаха ни за малко тока, след като го пуснаха, масово почнаха да излизат искри от контактите, самите уреди почнаха да гърмят и лично аз се обадих на Енергото, подадох сигнал. Те дойдоха и прекъснаха тока и цялото село угасна, нямаше ток и едва снощи, пуснаха тока в селото. Телевизори, хладилници, перални, почти през къща в селото има изгорели", жалва се Стефка Маркова.

Кметът на община Горна Оряховица Николай Рашков обсъди днес с жители на Върбица подаването на колективна жалба в ЕРП – Север.

"Ще ви подсигурим да си пуснете една обща искова молба, за да видим дали е от тях проблемът и евентуално какви компенсации са възможни.  И парламентът трябва да изисква тези инвестиции, които се пишат всяка година, да бъдат реално направени, а не само да ги отразяваме фиктивно и да се повишава електроенергията", каза Рашков.

От Община Горна Оряховица се ангажираха да съдействат с осигуряване на правна помощ за подаване на колективен иск за обезщетение на потърпевшите жители на Върбица. 

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Вижте повече в репортажа.