Омбудсманът даде инструкции как да потърсим компенсации от енергодружествата

Хиляди семейства останаха без ток в продължение на дни

01.12.2023 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

След като хиляди семейства останаха без ток в продължение на дни заради обилните снегове, омбудсманът Диана Ковачева изготви кратка инструкция за това как хората могат да търсят от енергодружествата компенсации.

Омбудсманът призова гражданите да търсят правата си. Да подават жалби или сигнали, а всеки, който има допълнителни вреди, може да ги претендира и по съдебен ред. Диана Ковачева настоява министърът на енергетиката и КЕВР да проверят дали електроразпределителните дружества са изпълнили задълженията си за поддръжка на мрежата. 

Омбудсманът даде "рецепта" как да подходим, за да не се скрият дружествата зад клаузи в договорите. Всеки може да получи неустойка от 30 лв. при прекъсване на тока повече от 24 часа. Трябва и да му бъдат изплатени по 20 лв. за всеки период от 12 часа, след като е стоял на тъмно повече от 36 часа.

Хората могат да се обединят и подадат колективни искове. Ако уреди в дома ни са изгорели заради прекъсване на тока, до 5 дни трябва да уведомим дружеството. А то, не по късно от 24 часа, трябва да изпрати свой представител за проверка. 

Вижте повече в репортажа.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR