Министър Стоянов: Имаме рекорден брой осъдени за каналджийство

"Почти половината от всички досъдебни производства са образувани през последните месеци", заяви вътрешният ни министър

28.11.2023 | 17:25 Редактор: Искра Ангелова
Министър Стоянов: Имаме рекорден брой осъдени за каналджийство

Анализите ни показват, че над 90% от лицата, участващи в каналджийските мрежи на наша територия, не са български граждани, а основната част от приходите от тази престъпна дейност се генерират извън страната ни, обобщи в изказването си пред международния форум в Брюксел министър Калин Стоянов.

"От началото на годината са образувани 1 277 досъдебни производства за подпомагане на незаконното преминаване на границата и незаконния престой в страната, което е с почти 60% повече от същия период на миналата година. Почти половината от всички досъдебни производства са образувани през последните месеци, след влизането в сила на новите законодателни промени. Само в периода от август до октомври са иззети над 400 МПС, използвани за превозване на мигранти. Съществено е увеличен и броят на постановените присъди за такива престъпления. За първите девет месеца на тази година са осъдени 809 лица, което е с 31% повече от цялата предходна година и три и половина пъти повече от цялата 2021 г.", поясни той.

Международна конференция за създаването на Глобален алианс за противодействие на каналджийството събра днес в Брюксел 415 участници - представители на 57 държави. "Участието ми в този форум е изключително висока оценка, огромно доверие и признание за България, за служителите на МВР и в частност за мен", заяви Калин Стоянов, съобщават от МВР.

Българският вътрешен министър предостави информация за активните действия, предприети от страната ни, и постигнатите резултати в противодействието на този вид престъпления. Той припомни, че България е ангажирана с охраната на една от ключовите външни граници на ЕС - тази с Република Турция. Именно затова българската гранична полиция, подпомогната от Фронтекс и държавите членки на ЕС, работи активно за превенция на незаконните преминавания както на вход, така и на изход, с цел ограничаване на вторичните движения. Резултатите - за първите десет месеца на тази година са предотвратени над 170 000 опита за незаконно преминаване на границите, което е с 21% повече от същия период на миналата година.

Министър Стоянов потвърди готовността на България и за засилено двустранно сътрудничество и като пример изведе двустранния План за действие с Австрия, чието изпълнение доведе до засилване на съвместната ни работа за превенция на незаконната миграция.

"Опитът на България в противодействието на каналджийството показва, че могат да се постигат резултати, когато подхождаме всеобхватно и прилагаме комплекс от съгласувани мерки на всички нива - добра законодателна рамка, предвиждаща адекватни наказания за извършителите, оптимална координация на национално ниво, възползване в максимална степен от възможностите на международното полицейско сътрудничество. България подкрепя намеренията на ЕК да засили общия отговор в борбата с каналджийството и ще продължи да бъде активен и надежден партньор в превенцията и противодействието на това явление", заяви в заключение българският вътрешен министър.

Снимка: Пресцентър на МВР