Мисия (не)възможна: Спасители бориха преспи и дървета, за да евакуират бедстващи в хижа

25-имата туристи са изведени успешно след 5-часова акция

27.11.2023 | 17:00 Редактор: Елеонора Танева
Мисия (не)възможна: Спасители бориха преспи и дървета, за да евакуират бедстващи в хижа

Успешно приключи спасителната акция на 25-ма туристи, отседнали в хижа "Академик" през изминалите два почивни дни. Семействата от Панагюрище и Пловдив, посрещнали първия сняг в планината, но суровите зимни условия и недостатъчната им подготовка, им попречили да се върнат в града. Около 8:00 часа тази сутрин в пожарната служба е получен сигнал с искане за съдействие и евакуация. Към мястото, което се намира на 4 км над село Храбрино, мигновено потегля екип от петима служители на Сектор СОД - спасителите Веселин Кашилски, Ясен Караджов, Георги Ганчев, Васил Жухов и Мартин Иванов. 

Придвижването им към хижата се оказва почти невъзможно - пътят е заледен и непроходим - затрупан с паднали дървета и клони. Спасителите започват разчистването му. Към тях се присъединяват и доброволци от  формированието на село Марково. 

Междувременно е получено и искане за оказване на медицинска помощ на двама от туристите. Директорът на Пловдивската пожарна веднага организира изпращането на два транспортни буса на пожарната, както и медицински екип към най-близкото проходимо място – римския мост, който води към хижата. 

След близо 5 часа, акцията по спасяването на семействата приключва успешно. 

Медицинският екип от Спешна помощ е  прегледал мъж с рана на крака, а жена е транспортирана в лечебно заведение, заради травма на крайник. За живота и на двамата няма опасност.

Всички бедстващи са спасени, благодарение на нечовешките усилия и професионализъм на служителите на пожарната.

Снимка: Facebook/Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив