Хинков заговори за приватизация на държавни болници: На първо място сме в Европа по смъртност

"В България има много повече болници, отколкото са ни нужни", заяви здравният министър

25.11.2023 | 21:55 Редактор: Искра Ангелова
Хинков заговори за приватизация на държавни болници: На първо място сме в Европа по смъртност

Спешно трябва да се направи категоризация на болниците и да имаме диференцирано заплащане, заяви д-р Йорданка Пенкова, подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), по време на VI-ия Национален конгрес на Българския лекарски съюз, който се провежда в София.

"Сега една и съща дейност с различен вид клас апаратура във всички лечебни заведения се заплаща на една и съща цена", подчерта тя.

"Не може да се заплащат 2-5-10 хиляди лева дейност за структура, и за специалисти, и за условия, при които се лекуват пациентите - и за такива, каквито не отговарят на нашите очакванията и същата цена за там, където те са на много по-високо ниво", каза д-р Пенкова, цитирана от БТА.

Според одобрения вчера от правителството проект на Закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. догодина тя ще разполага с малко над 8,16 млн. лева.

Също на Конгреса на лекарския съюз пък здравният министър заговори за приватизация в бъдеще на държавни болници: "От гледна точка на критериите за оценка на една здравна система, българската е в средните показатели."

Според него в България има много повече болници, отколкото са ни нужни.

"Убеден съм, че областните болници са гръбнакът на здравеопазването, независимо, че частни болници предоставят добра и качествена услуга или няколко услуги", коментира проф. Хинков. Той добави, че средното акционерното участие на държавата във всички областни болници е около 80%.

"Рано или късно трябва да се вземе решение за приватизиране на държавни болници, които не могат да се оздравяват, както и да се преструктурират държавни болници, включително общински", продължи в изложението си проф. Хинков. Подчерта обаче, че това е политическо решение и трябва да се вземе на ниво здравна комисия и парламент.

България е на първо място в Европа по смъртност. Детската смъртност намалява, но все още е с 2-3% над средните нива в Европейския съюз, обяви още проф. Христо Хинков пред участниците в VI-ия Национален конгрес на БЛС.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 5 месеца
Тия министри не са добре.Съвсем полудяха.Доларите им изпиха празните глави. Болници щял да приватизира?! За да може хората да нямат средства за лечение и здравеопазването да стане лукс???? Сигнализирай за неуместен коментар