БСП: Данъчно облекчение е подигравка с хората, които и без това изнемогват

Предлагате недомислени данъчни закони, които създават хаос, коментира бившият социален министър Георги Гьоков

24.11.2023 | 18:08 Редактор: Ивета Велева
БСП: Данъчно облекчение е подигравка с хората, които и без това изнемогват

Според бившия социален министър Георги Гьоков данъчното облекчение при 100 хил. лв. покупки месечно е "подигравка с хората, които и без това изнемогват". Така се изказа той по време на дебата в Народното събрание. 

"Предлагате недомислени данъчни закони, които създават хаос и с нищо не помагат на граждани и работодатели", категорични бяха народните представители от БСП по време на обсъждането на данъчните закони.         

                                                                                              

"Вижда се усилието на правителството за повишаване на събираемостта на приходите и целенасочените действия за ефективна превенция и противодействие срещу укриването и невнасянето на данъци. Това, разбира се, е логично и е основание да се извършват промени в данъчните закони. Но под този благовиден предтекст се предлагат недомислени, трудно осъществими и неприемливи промени в същите тези данъчни закони. Не е случайно, че нито една от комисиите, които са разгледали тези закони на първо гласуване не са ги приели. Като знаем каква е структурата и числения състав на комисиите, това означава, че и части от управляващото мнозинство не ги подкрепя“, заяви Георги Гьоков.

Той разкритикува и промяната, свързана с данъчно облекчение за регистрирани фискални и системни бонове, като се приспадат от общата годишна данъчна основа 0,5% от платения ДДС, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от фискалните бонове, регистрирани в НАП.

"Мярката е мотивирана с необходимостта за създаване на стимул за потребителите да изискват издаването на фискален или системен бон, с което да се постигне по-висока степен на изсветляване на някои сектори. На фона на хвалбите на  финансовото министерство за повишена събираемост на приходите едва ли са необходими такива стимули, но не това е най- големия проблем", посочи той.

„Какво на практика означава това? Ясно е, че в най-изгодния за хората случай годишната данъчна основа в данъчната декларация може да се намали с до 1200 лв., което означава годишният данък върху доходите да се намали с до 120 лв. или с до 10 лв. месечно. Но, за да се получи този максимален размер на облекчението, месечно трябва да се регистрират касови бележки за огромна сума покупки – от порядъка на 100 000 лв. Още повече, че единичната стойност на фискалния бон, регистриран в НАП, не трябва да надвишава 2000 лв." , добави депутатът от БСП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)