Комисия в НС ще установи имало ли е полицейско насилие на протеста срещу БФС

Тя ще работи за период от 1 месец, а след това ще изготви доклад за резултатите

24.11.2023 | 10:56 Редактор: Тодор Петров
Комисия в НС ще установи имало ли е полицейско насилие на протеста срещу БФС

Със 123 гласа "за" парламентът реши да създаде временна комисия в НС, която да установи имало ли полицейско насилие на протестите срещу БФС. Комисията ще се състои от 18 членове – по трима представители на всяка парламентарна група. Тя ще работи за период от 1 месец, а след това ще изготви доклад за резултатите от установените факти, както и предложения за законодателни промени, ако това е нужно.  

От ГЕРБ-СДС представителите ще бъдат Рая Назарян, Радомир Чолаков и Маноил Манев. От ПП-ДБ издигнаха Атанас Атанасов, Надежда Йорданова и Явор Божанков. От "Възраждане“ – Светослав Тодоров, Александър Рангелов и Цвета Рангелова. От ДПС – Хамид Хамид, Халил Летифов и Валентин Тончев. От БСП – Иван Иванов, Иван Ченечев и Христо Проданов, а от ИТН – Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев и Станислав Богдански.

За председател на комисията бе издигнат Атанас Атанасов. След гласуването Костадин Костадинов разкритикува управляващото мнозинство и заяви, че "любовта на българските псевдодемократи към ДПС е изключително дълбоко вкоренена". По думите му втората политическа сила е зависима от ДПС.

Тошко Йорданов също бе критичен към ПП-ДБ. Той попита какво е усещането да зависят от подкрепата на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В отговор на това Атанас Атанасов нарече Йорданов и Костадинов "троловете на Путин", показвайки книгата на Йесика Аро, предаде "Фокус".  

"Събитията от нощта на окървавени протест предизвикват много въпроси в българското общество. Най-важният от тях е за политическата и моралната отговорност. Смятаме, че българското общество заслужава има право да получи пълната информация за поръчителите, изпълнителите и съучастниците в този срамен акт", заяви Атанас Зафиров от БСП.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR