Габриел: Имаме потенциал за сътрудничеството с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион

Става въпрос за стокообмен, инвестиции, туризъм, подчерта вицепремиерът

23.11.2023 | 21:32 Редактор: Вяра Димова
Габриел: Имаме потенциал за сътрудничеството с държавите от Азиатско-тихоокеанския регион

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе домакин на среща с посланици на държави от Азия, акредитирани в България. Срещата се провежда по инициатива на посланика на Монголия в България, а в нея се включиха и посланиците на Индия, Япония, Република Корея, Казахстан, Виетнам и Камбоджа.

Страните от Азиатско-тихоокеанския регион (АТР) заемат все по-важно място в световната икономика, политика, върхови технологии и играят ключова роля по редица въпроси от глобалния дневен ред. В региона се намират държави с глобални амбиции и роли и стратегически партньори на ЕС, както и членове на важни регионални и международни организации и формации като ООН, Г7, Г20, АСЕАН. 

"България поддържа традиционни приятелски отношения със страните от Азиатско-тихоокеанския регион. Отдаваме висок приоритет на развитието на нашето сътрудничество, както на двустранна основа, така и в рамките на многостранни форуми. Потенциалът за бъдещи икономически връзки като стокообмен, инвестиции, туризъм е огромен", подчерта вицепремиерът.

Габриел отбеляза, че страната ни е активен участник във формулирането и прилагането на политиката на ЕС към Азия, като посочи, че Стратегията на ЕС за сътрудничество в Индо-тихоокеанския регион и Глобалният портал са важни инструменти в този контекст.

Вицепремиерът изрази и своята благодарност към посланиците и техните страни за получената подкрепа в процеса на присъединяване към ОИСР.

Снимка: Министерство на външните работи