Асен Василев иска да плащаме повече с карта и по-малко в брой, идеята скара депутатите

Предложенията за данъчни промени изостриха атмосферата в кулоарите на парламента

23.11.2023 | 13:48 Редактор: Толя Стоянова

В парламента продължават споровете за плащанията в брой. Според предложените промени в данъчните закони сумата става от 10 хил. на 5 хил. От "Възраждане" настояват за промени в Конституцията, които да гарантират плащането в брой.

Предложенията за данъчни промени изостриха атмосферата в кулоарите на парламента. Идеята на Асен Василев е да се плаща повече с карта и по-малко в брой, затова от "Възраждане" искат използването на хартиената валута да се гарантира в Конституцията. 

"В гласуването за Конституцията ще заложим и ще искаме да се гласува фиксиране, както в Австрия, за да имаме спокойствие, че няма да попаднем в дигиталния затвор", каза Цончо Ганев от "Възраждане".

От ПП-ДБ са "за" плащането с хартиена валута да се намали, но това да стане плавно.

"Ако го намаляваме да стане плавно, стъпка по стъпка. Да няма натоварване на хората в малките населени места", заяви Мартин Димитров от ПП-ДБ.

На идеята хартиената валута да бъде вписана в Конституцията Димитров отговори така: "Няма нужда от такова нещо. Много неща, които се случват в реалния живот, не ги пише в Конституцията".

От ГЕРБ изразиха резерви към предложението на Асен Василев. "Това ми прилича повече на пазарлък", коментира Александър Иванов от ГЕРБ-СДС.

Мотивът на финансовия министър е, че парите по банков път могат да бъдат по-лесно проследени, а това ще доведе и до изсветляване на редица бизнеси.

Депутатите трябваше да решат и дали има нужда да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да е временна и да разследва полицейското насилие преди мача миналата седмица, но точката изненадващо не е включена в дневния ред, затова удължиха работното си време до 15:30 ч.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)