Майка на първокласник: Държавата ни е като мащеха, помощите не са достатъчни

Неизпълнението на капиталовата програма ще влияе негативно върху реалния ръст на БВП

20.11.2023 | 19:22 Редактор: Толя Стоянова

Според КНСБ план-сметката за следващата година е "напрегната", но изпълнима, особено по отношение на събираемостта на приходите. Макар на пръв поглед бюджетът да изглежда изпълним и трите процента дефицит в него защитими, то буферът е капиталовата програма, смятат от КНСБ.

От синдикалната организация са категорични, че проблемният разход в план-сметката е този за заплати и акцентираха върху размера на пенсиите и обезщетенията за безработица.

Велизара Стоянова завършва туризъм, но Ковид пандемията ѝ пречи да си намери постоянна работа в сферата.

"Бях започнала към Бюрото по труда и месец и нещо след това се наложи да ме съкратят", сподели жената. Така вече три години майката на първокласник не разчита на държавата, а на помощ от близки.

"Държавата по-скоро ни е като мащеха. Помощите и детските не са достатъчни. Аз сама си гледам детето, с баща му сме разделени. Ако не е майка ми да ми помага, просто не знам какво ще последва, като нямам постоянна работа", добави тя.

Според главния икономист на КНСБ Любослав Костов, пазарът на труда у нас изглежда добре. "Не работят само тези, които не искат да работят, ако изключим обезкуражените", заяви той.

Въпреки това синдикалистите се въздържат от подкрепа на бюджета на държавното обществено осигуряване.

"Най-скандално за нас е задържането на обезщетенията за безработица - минималният и максималният негов размер, особено при факта, че за пръв път се наблюдава излишък във Фонд безработица около 30 млн. лв.", коментира Ася Гонева от КНСБ 

От синдиката изразиха притеснения със заложените почти двойни приходи в европейските средства и са категорични, че неизпълнението на капиталовата програма ще влияе негативно върху реалния ръст на БВП.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Яков
преди 5 месеца
5 лева са презервативите Сигнализирай за неуместен коментар