Напусна ни големият български композитор Андрей Дреников

"Ще го помним с добрината и любовта към децата и хората! Да почива в мир", написа брат му

19.11.2023 | 23:38 Редактор: Елеонора Танева
Напусна ни големият български композитор Андрей Дреников

Почина композиторът, певец и цигулар Андрей Дреников. За неговата загуба съобщиха близки на твореца.

"Загубих брат си – прекрасният човек и творец Андрей  Дреников! Отлетя, както беше песента му в отвъдното! Ще го помним с добрината и любовта към децата и хората! Да почива в мир!!“, написа във Facebook брат му Иван Дреников.

"Скъпият ми, любимият ми вуйчо Анди, един от най-талантливите, светли души - Андрей Дреников, си отиде! Остават песните, талантът, смехът му… в мен завинаги!“, написа Александрина Пендачанска.

Андрей Дреников е роден на 24 юли 1950 г. в София,  в семейство на професионални музиканти. Той е български композитор, певец, цигулар, пианист, актьор и комик, шоумен и автор на голяма част от текстовете на своите песни, припомня БТА. 

Композирайки още от ранна възраст в различни жанрове, творчеството му обхваща стотици детски, театрални и поп песни, музика за над 110 постановки за драматичен и куклен театър в София и страната. Написал е музика за много радио и телевизионни новели, филми, пиеси и други предавания. Като композитор и изпълнител изнася стотици концерти за деца и възрастни със своя музика.

До 1981 г. свири в симфоничния оркестър на БНР. Три години е водещ на предаването „Музикален магазин“ на БНТ. В БНР води предаването „В музикалното студио“. От 1994 до 2000 г. работи в центъра за работа с деца в община „Люлин“ в София. През 2016 г. написва химна на УАСГ.

Снимка: БГНЕС