25 души са в снежен капан в хотел в Аксаково, опитват да ги евакуират

В следобедните часове вятърът утихна и ситуацията започна да се нормализира

19.11.2023 | 18:50 Редактор: Елеонора Танева

25 души са блокирани в хотел в община Аксаково. Вътрешният министър е разпоредил на бъдат евакуирани максимално бързо. 

Тежката метеорологична обстановка във Варна доведе до загубата на човешки живот след като дърво падна и затисна жена. Тонове клони и дървета блокираха ключови пътни артерии, разрушиха инфраструктура и нанесоха щети по светофари и пътни знаци. Кметът на Варна поиска от МОН училищата в общината да преминат на онлайн обучение в утрешния ден, защото по думите му, условията в града са опасни за децата, а тяхното придвижване до училище и престоят им там крият рискове за здравето им. 

"Искам да призова населението и хората да останат в домовете си. Хубаво е да не се движат с автомобилите си - има риск от падащи дървета, предмети от покривите и терасите на терасите и кооперациите", каза кметът на Варна.

На на 200 сигнала са реагирали пожарникарите във Варненско. Те са били основно за паднали дървета и клони. Обявено е бедствено във Варна, Вълчи Дол, Соворово, Дългопол и Аксаково. 11 населени места са без ток.

"На територията на област Варна са евакуирани всички от колите, остава верижна машина в Аксаково. Бяха затворени главни пътища, към 15 часа е отворен пътят Слънчев бряг – Обзор", обясни гл. комисар Александър Джартов.

В Шуменско пожарната е реагирала на 28 произшествия, основно за спасяване на хора, паднали дървета, прекъснато електроснабдяване, затворени пътища и блокирани автомобили от снега. Пожарникарите са евакуирали 49 души.

В следобедните часове вятърът утихна и ситуацията започна да се нормализира.

Екипите на аварийното звено в София продължиха и днес работа по сигнали. 

В столицата мъж загина снощи, след като колата му бе премазана от дърво, вследствие от силния вятър. Съпругата му е в "Пирогов" в стабилно състояние.

От АПИ призовават шофьорите да карат внимателно и с подготвени за зимните условия автомобили.

Вижте повече в репортажа.

Снимка, архив: БГНЕС