"Оранжев код" за опасно време: Връхлитат ни силни ветрове и обилни валежи

Алармират за повишаване на речните нива

17.11.2023 | 20:50 Редактор: Тодор Петров

В Националния оперативен център на ГДПБЗН е постъпила информация за метеорологичната обстановка в страната, според която предстоят силни ветрове и валежи.

За 18 ноември, събота, е обявен "оранжев код" за силен северозападен вятър със скорост 10-15 м/с. Очакванията са в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Бургас, Сливен, Софийска, Перник, Търговище поривите да достигнат до 25-30 м/с.

Валежи от дъжд с количества 15-35 л/кв.м се очакват в областите Добрич, Варна и Бургас. Според хидрологичната прогноза на НИМХ-МОСВ през следващите 48 часа това може да доведе до повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

Предвид динамична метеорологична прогноза ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" изпрати до областните управители указания за предприемане на допълнителни мерки, съгласно правомощията им по чл. 64 от Закона за защита при бедствия, съобщиха от МВР.

Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" за повишаване на готовността при възникване на извънредни ситуации. За прогнозите са уведомени и директорите на ОДМВР в областите с "оранжев код".

 А в София тази вечер заваля сняг. Кадрите са от полите на Витоша.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR