България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Синоптик: Първият сняг за зимата ще натрупа до дни, пътищата ще се заледяват

Към края на месеца ни очакват и по-топли дни, придружени със слънце, съобщи Петър Янков

16.11.2023 | 08:00 Редактор: Вяра Димова

Слънцето започва бавно, но сигурно да отстъпва място на облаците и дъждовното време. 

"Западният вятър днес ще отвее бързо облаците на изток. Намалената видимост в югозападните райони по поречието на Струма и Марица бързо ще се подобри. Ще има много слънчеви часове. Следобед започва увеличение на облачността, което ще продължи в петък, когато се очакват валежи. Те ще започнат в югозападните части от страната и ще обхванат и останалите източни райони. Валежите в събота ще бъдат от дъжд и сняг, главно в западните високи полета, а през нощта срещу неделя и северните части от страната", съобщи синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

В населените места снежната покривка ще бъде между 1 и 3 сантиметра, главно в Добруджа и в Северозападна България, стана ясно от думите му.

"Бързо ще се топи. В неделя валежите ще продължат главно в източните райони, но постепенно облачността ще се разкъсва и намалява. По планините снежната покривка ще бъде между 5 и 10 сантиметра, най-много в Рила. Всичко хубаво е за кратко. Снежната покривка ще се топи бързо през следващите дни", каза Янков.

В средата на следващата седмица се очакват нови валежи, но те ще бъдат предимно от дъжд.

"През почивните дни температурите в населените места ще бъдат между 5 и 8-9 градуса, а по планините между -9 и -4 градуса по високите части. Образува се циклон над Гърция", обясни синоптикът пред Bulgaria ON AIR.

Най-малко валежи се очакват в северозападните райони. Вятърът ще се усилва, но ще бъде в рамките на нормалното. 

"Ще се усили временно в неделя след изтеглянето на облачните системи до по-силен, но в понеделник ще отслабне. Искам да обърна внимание на всички, които ще пътуват следващата седмица. Съществуват условия валежът да се охлажда и да създава хлъзгави ситуации по пътните настилки. Температурите ще се движат в рамките на 4-7 градуса. Може да има участъци, които временно се заледяват", посъветва още Янков.

В дългосрочен план има условия и за слънчеви дни. В следващата събота и неделя ще има температури малко под средните за ноември - между 9 и 14 градуса и много слънце.

Гледайте целия разговор във видеото.