Скандал на Съвета по сигурността: ГЕРБ и ДПС напуснаха, Денков призова за срокове

Делян Пеевски обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу Агенция "Митници"

16.11.2023 | 15:59 Редактор: Вяра Димова

Управленската "сглобка" е отново пред изпитание. Скандал беляза началото на извънредния Съвет по сигурността при премиера. ГЕРБ и ДПС напуснаха заседанието, свикано от Николай Денков, с основна тема - отпадането на дерогацията за внос на руски нефтопродукти. Двете политически сили искат това да стане до дни.

Причината за напускането на ГЕРБ е, че от доклада на ДАНС става ясно, че рафинерията на "Лукойл" в Бургас е имала готовност да премине изцяло на неруски петрол. След  като в енергийната комисия не беше прието предложението за отмяната на дерогацията в тридневен срок, рафинерията се е отказала.

"За нас единственото разумно е сега парламентът да вземе решение по внесения законопроект от колегите Делян Добрев и Делян Пеевски, за който повече от година и половина Парламентарната група на ГЕРБ настоява. Тази дерогация дори и да не приключи в 3-дневен срок, какъвто е предметът на законопроекта, а в едномесечен - в края на годината, е един добър възможен вариант", заяви Десислава Атанасова.

"Въпреки че санкционният режим и дерогацията позволяват горива от руски произход да се продават само в страната и в Украйна, над 50% от произведените горива на "Лукойл" са изнасяни в целия свят. Има десетки танкери, които са претоварвани в открито море и не се знае крайната им дестинация. Това е скандално", обяви Делян Добрев.

ДПС също напуснаха Съвета по сигурността. Делян Пеевски обяви, че ще подаде сигнал в прокуратурата и ДАНС срещу Агенция "Митници". Според него има данни, че Митниците са заобикаляли руските санкции.

"Чудовищна далавера .По-чудовищна дори от разследването на "Политико". Срещата е изключително безполезна, загуба на време за нас. Не чухме доводи защо трябва да продължи тази дерогация. Ще продължи да се пълни престъпният руски режим със стотици милиони. Никаква яснота няма. Видя се, че ще има гласуване в парламента и "Продължаваме промяната" си казаха, че ще си отстояват сроковете за март, което значи, че новата коалиция ще се роди от "Възраждане", "Продължаваме промяната" и БСП. Коалицията "Путин" е факт", коментира Делян Пеевски.

След Съвета премиерът заяви, че рафинерията ще заработи с изцяло неруски нефт от 1 март догодина и отговори на напусналите съвета. 

"Ако искаме да няма риск за рафинерия и за България, трябва да се спазват сроковете. След 31 декември 2023 - 50% руски нефт. След 31 януари 2024 - 25% руски нефт. 1 март 2024 - изцяло не руски нефт", увери Николай Денков.

"Те искат да се качат цените и да влезем в капан, да падне правителството, ние никога не сме слагали нашата репутация пред българските граждани", категоричен е Кирил Петков.

Решението за премахването на дерогацията остава в ръцете на депутатите. 

Вижте повече в репортажа.