Премиерът представи плана за спиране на руския нефт, така че да не поскъпнат горивата

От 1 март 2024 г. изцяло "Лукойл Нефтохим" може да премине на неруски нефт

16.11.2023 | 11:56 Редактор: Елеонора Танева

Премиерът акад. Николай Денков обяви решенията взети по време на Съвета по сигурността, който се проведе при него във връзка с дерогацията на руския петрол.

По тази тема през цялото време обсъждаме рисковете по отношение на възможностите за работа на рафинерията, така че тя да не спре при спирането на руския петрол и какво ще се случи на пазара на горива при намаляване на капацитета или спирането на работата ѝ. Това заяви премиерът след продължилото три час и половина заседание при него, което преждевременно напуснаха представителите на ГЕРБ-СДС и ДПС.

Той посочи оптималните срокове за минимализиране на рисковете, ако искаме да няма такъв за рафинерията и за горивата в България.

"В случай, че НС приеме законопроекта, при наличната информация минималните срокове за поетапните срокове за след 31 декември 2023 г., не повече от вносен 50% руски нефт, след 31 януари - не повече от вносен 25% руски нефт, от 1 март 2024 г. изцяло неруски нефт. Всяко съкращаване на сроковете повишава рисковете от нарушаване на оперативната дейност на "Лукойл Нефтохим" и повишаване на пазарната цена на горивата", каза акад. Денков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)