В Северозапада вече не са най-бедните в Европа, икономическата реанимация е бавна

Равнището на безработица е 12,1%, което е в пъти над средното за страната

13.11.2023 | 17:39 Редактор: Елеонора Танева
В Северозапада вече не са най-бедните в Европа, икономическата реанимация е бавна

Северозападна България се е оттласнала от дъното в класацията за най-бедния регион в Европа. Според Европейската статистика Северозападният регион се е изкачил с две места.

Регионалната служба по заетостта в Монтана, която обхваща областите Монтана, Видин и Враца отчита 763 обявени, нови работни места за септември, като те са 930 за август тази година. Най-търсените в региона кадри са учители, шивачи и машинни оператори. А равнището на безработицата в трите региона е 12,1%, което е в пъти над средното за страната.

Данни показват, че в Северозападна България има проблем с по-широкото разпространение на селскостопански специалности, поради не развитото земеделие в региона. Наблюдава се сериозна липса и за кадри в преработващата промишленост.

Данни на Eurostat сочат, че до 2065 г. област Монтана от близо 130 хиляди души население ще се е смалила до малко под 70 хиляди население, а област Видин от своя страна ще разполага с малко над 37 хиляди жители, за сметка на сегашните си близо 85 хиляди.

Но има светлина в тунела. Собственици на бизнес в северозапада казват, че виждат все по-често млади специалисти и предприемачи да се връщат в градове като Лом, където има по-ниски разходи, чист въздух и красива природа, но най-често тези млади специалисти работят дистанционно за чуждестранна фирма, а не за регионален бизнес.

Финансовата децентрализация би помогнала за съживяването или поне увеличение на приходите в общините в региона, ако част от данъците, отиващи към централната хазна, се отдадат на общините те ще разполагат с по-голям размах при инвестицията и стимулирането на региона.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)