Вътрешният министър отговори на Лаура Кьовеши за слабостите в работата на МВР

От формирането на Европрокуратурата в ГДНП и ГДБОП са водени общо 141 досъдебни производства

10.11.2023 | 14:38 Редактор: Тодор Петров
Вътрешният министър отговори на Лаура Кьовеши за слабостите в работата на МВР

По повод изнесени данни от европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за допуснати слабости в работата на МВР, вътрешният министър Калин Стоянов коментира, че става въпрос за случай от лятото на  2022 г.

По въпросния казус е извършената проверка от дирекциите "Вътрешна сигурност" и  "Инспекторат", резултатите са изпратени на европейските прокурори, които следва да вземат  решение по установените от МВР данни. По случая, визиран от Кьовеши, все още тече разследване от Европейската прокуратура и работата по него продължава, съобщиха от МВР.

Министър Стоянов е категоричен, че към днешна дата Министерството на вътрешните работи и Европейската прокуратура работят изключително добре. 

От формирането на Европрокуратурата в ГДНП и ГДБОП са водени общо 141 досъдебни производства. Част от тях са приключени, четири са изпратени с мнение за съд, други се доразследват от други компетентни структури, по още 100 случая се извършват проверки. 

Наред с това разследващите са работили по множество преписки и постановления, възложени от Европейската прокуратура. Проведени са общо 24 специализирани полицейски операции под надзора на Европрокуратурата. 

Министър Стоянов отбеляза, че вече са определени служителите от ГДБОП и ГДНП, които ще подпомагат Европрокуратурата при разследване в България.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR