Асен Василев щастлив: Излязохме на международните пазари и взехме дълг от над 2 млрд. евро

Успяхме да наберем седемгодишния дълг на премия от 150 базисни точки, каза финансовият министър

07.11.2023 | 09:20 Редактор: Тодор Петров
Асен Василев щастлив: Излязохме на международните пазари и взехме дълг от над 2 млрд. евро

"Вчера излязохме на международните пазари, за да наберем дълга, заложен в бюджета. Емисията беше успешна, почти три пъти повече имаше предлагане за нашата емисия, отколкото искахме да наберем на пазара", заяви финансовият министър Асен Василев, който присъства на форума "Digital trends".

"Успяхме да наберем седемгодишния дълг на премия от 150 базисни точки, което е 1,5% над стандартното - доста по-евтино отколкото последната емисия, която България направи. Там премията беше над 2,5% по-висока", каза още Василев. 

Финансовият министър подчерта, че дългът ще се използва за бюджета в голямата си част за рефинансиране. "Сега взехме малко над 2 млрд. евро", поясни Василев.

Той коментира и обвиненията, че по време на местния вот ПП са работили заедно с БСП и "Възраждане" срещу ГЕРБ, с мотива, че в София те са били най-основният им опонент. 

"Това са предизборни приказки на пазара. Надявам се пазарът да е свършил", каза Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ужас
преди 5 месеца
Кой се интересува дали бил щастлив? Радвал се, че сме изтеглили дълг, понеже не може да смята и не му излиза дефицитът от 3%, ако не се заробим с още дългове. $$$$###&*$@! Сигнализирай за неуместен коментар