15% данък върху мултинационалните компании ще изгони инвеститори, мит е, че сме данъчен рай

Неправилно е да се смята, че всеки на граждански договор ще се счита за работа на трудов, коментира още Пламен Донев

06.11.2023 | 22:36 Редактор: Елеонора Танева

Темата за въвеждането на данък от 15% върху мултинационалните компании предизвика много коментари в публичното пространство.

"Това е така нареченият втори стълб от мерките, насочени срещу отклонението от данъчно облагане. Този глобален данък от 15% касае не всички предприятия, а или мултинационалните групи, или дори и местни, които имат годишен консолидиран приход от над 750 млн. евро", коментира старши мениджърът в Делойт България Пламен Донев в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

По думите му промяната ще засегне близо 1000 предприятия - дъщерните дружества на глобални корпорации. Той разби мита за ниско данъчното облагане в България.

"Нашето ниво на облагане не е по-ниско като процент от БВП - той е 2,3 - в САЩ, Германия, Испания, Италия е по-ниско. Анализ на ОИСР показва, че данъчните облекчения не водят толкова към нови инвестиции, колкото към загуба на фискални приходи. Втората линия е специални режими за холдингови дружества, интелектуални собствености. Третата линия е агресивно отклонение от данъчно облагане чрез хибридни финансови инструменти, прозрачни дружества, офшорни зони - неща, които в България не е имало нужда да се прилагат", каза Пламен Донев.

По думите му свръхпечалбите не са реални, а са надути счетоводни резултати, поради инфлационните ефекти и докато има инфлация,  ще изглежда, че счетоводните резултати са много добри.

"България ще приеме такъв допълнителен данък - начинът по който се опитват да го направят е доста късоглед. В досегашният проект не се предвижда изключение за съществена икономическа дейност съобразно разкритите работни места, инвестициите в материални активи. Компаниите ще се натоварят с още по-висок таван на осигурителния доход", добави Донев.

Той коментира и приравняването на гражданските договори към трудовите. 

"Това спира всяко намерение за инвестиции. Неправилно е да се смята, че всеки на граждански договор ще се счита за трудов, ще се преназначават като ЕТ", каза Донев. 

Експертът счетоводител и одитор Велин Филипов изрази мнение, че с промяната НАП се опитва до поеме функции, които не са за нея, а за ГИТ.

"НАП много обичат да преквалифицират гражданск в трудови договори с цел по-голямо данъчно облгане, но съдът се произнесе, че нямат право да го правят. Това е отговор на желанието на НАП да казва кой на какъв договор е", заяви Филипов. 

Гледайте целия разговор във видеото.