През последните години нямаме инвестиции - имаме трайни бюджетни дефицити

Покрай Ковид кризата започнаха пробиви и в косвените данъци, каза Людмила Елкова

06.11.2023 | 21:31 Редактор: Толя Стоянова

"Инфлацията за 2007 г. е малко над 8%, за 2008 г. е малко над 12%. Напълно съпоставима е инфлацията, с тази, която имаме миналата и тази година. През 2007 г. и 2008 г. имаме преки чуждестранни инвестиции, които са около 6 млрд. евро през всяка една от годините. Имаме намаление на данъчните ставки. Приходите се преизпълняват с около 12-13% и вървят устойчиво нагоре. Бюджетните разходи също се вдигат. Увеличението на заплатите е с около 20%. Пенсиите също се увеличават с около 20%", коментира Людмила Елкова от Управителния съвет на БНБ в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

По думите ѝ основната разлика с положението сега е, че тогава имахме трайни бюджетни излишъци, които са 3% от БВП и така се създава един добър резерв, който да подкрепи финансите в по-неблагоприятни времена.

"През последните години нямаме инвестиции, те са трайно надолу. Имаме трайни бюджетни дефицити, това става структурен проблем", добави тя.

"Нямаме стратегия. Не разбирам накъде се движим средносрочно бюджетно, къде се движим стратегически, какво искаме да постигнем в тригодишен или годишен хоризонт. Политическата нестабилност допринесе затова", заяви Елкова.

Според нея другият голям проблем са увеличените разходи, които не могат да бъдат намалени - разходите за заплати и пенсии. Тя е на мнение, че трябва да се търси начин, по който бюджетът да се балансира и да постигнем растеж.

"Покрай Ковид кризата започнаха пробиви и в косвените данъци. Не може да се обясни защо една данъчна ставка на ДДС е намалена, а друга не. Не са подчинени на стратегия", посочи Елкова. 

"Ако се приеме европейският данък за големи компании 15%, при всяко положение ще доведе до нови разходи. Изненадана съм, че се приема толкова бързо, има държави, които го отлагат. Това е ефективно увеличение, което ще бъде усетено", твърди Елкова.

Гледайте целия разговор във видеото.