Ще заведе ли България дело за собствеността на Руската църква в София?

Това предлага изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов

01.11.2023 | 18:31 Редактор: Тодор Петров

Държавата да заведе дело за собствеността на Руската църква. Това предлага изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов. 

Проверка е установила, че има основания, по които по съдебен път да се атакува собствеността върху храма. Сезиран е и министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Установени са крепостен акт от 1898 година и нотариален акт от 1997 година, които преди месец ви показахме. Според тях именно посолството на Руската федерация се признава за собственик на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и на земята, върху която е построен, въз основа на дарение. 

Останалите документи по нотариалното дело не се съхраняват и са унищожени - това показва информацията, предоставена от Агенция по вписванията. Проверката установява още, че след множество административни и съдебни процедури, както и след освещаване на църквата е издадена заповед, според която министърът на външните работи и изповеданията натоварва секретар на отдел "Вероизповедания" да предаде зданието и намиращото се в него имущество на тогавашния Софийски митрополит Стефан. 

Сега топката е в ръцете на регионалното министерство, което може да заведе дело, чрез което държавата да бъде призната като собственик на земята и на самия храм. Към този момент никой не може да се ангажира със срок кога новоназначеният предстоятел на Руската църква ще пристигне у нас и храмът ще отвори врати.

Вижте повече в репортажа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
1 rate up comment rate down comment 0
Dhj
преди 6 месеца
Прокуратурата няма против да се превърне в Агенция за недвижими имоти, но щом посолството настоява........ще прави каквото наредят началниците. Сигнализирай за неуместен коментар