Прокуратурата поиска от МРРБ възстановяване собствеността на Руската църква

Министър Ценков даде срок от поне месец за преглеждане на документацията по казуса

01.11.2023 | 15:53 Редактор: Вяра Димова

Изпълняващият функциите главeн прокурор Борислав Сарафов сезира министъра на регионалното развитие за предявяване на иск за признаване на правото на собственост от държавата над Руската църква в София. На среща с министър Андрей Цеков, Сарафов е предостави четири тома документи в помощ на юристите на ведомството.

Проверка на прокуратурата е установила, че има основание държавата да атакува по съдебен път собствеността върху храма "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

Казусът възникна, след като изгониха от страната предишния предстоятел на църквата архимандрит Васиян заради съмнения за шпионаж в полза на Москва

"Ще се запознаем с фактологията, ако има основания, ще предприемем нужните действия", поясни министър Цеков. Той даде срок от поне месец за преглеждане на документацията по казуса с Руската църква "Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

"Отчетохме функциите на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Предложихме от ВАП на главния прокурор, а той изготви предложение, да сезира министъра да изследва всички предпоставки за защита на вещноправните интереси на държавата", заяви прокурорът от ВАП Виктор Малинов.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
????
преди 5 месеца
"Ако има основания" и "има основания" са две различни неща Сигнализирай за неуместен коментар