Последно представление? "Няма бивши хъшове" прозвуча в антракта на емблематичната постановка

Публика и артисти в подкрепа на Александър Морфов

28.10.2023 | 06:50 Редактор: Елеонора Танева
Последно представление?

Публика и колеги на режисьора Александър Морфов излязоха пред Народен театър "Иван Вазов“ по време на антракта на представлението "Хъшове" пред Народен театър "Иван Вазов" в петък вечер и заявиха: "Няма бивши хъшове!"

Зрители, артисти и бивши служители на първата сцена настояха още веднъж за оставката на директора Васил Василев.

Хората се бяха "въоръжили" с листове хартия, а на тях - призиви: "Вън, търговците от храма!“, „Оставка на Васил Василев!“, "Да живее Морфов!“, „Искаме и нови постановки на Морфов да се поставят в Народния театър", информира БГНЕС.

Тази демонстрация от страна на гражданите е провокирана от възможността публиката за последен път гледа емблематичната постановка "Хъшове" на режисьора Александър Морфов, в която участват едни от най-добрите български театрални актьори. През октомври 2023 г. се навършва и една година откакто Морфов бе дисциплинарно уволнен от Народния театър.

По време на антракта пред сградата на театъра прозвуча и песента "Няма бивши хъшове" на No More Many More, а двама чуждестранни улични артисти – цигулар и китарист, научили мелодията, я изсвириха пред импровизираната публика. 

Кинорежисьорът Иван Кирилов каза пред БГНЕС, че познава Александър Морфов от дете.

"Събитието е не само в подкрепа на Сашо, но също така и с искане на оставката на Васил Василев“, заяви той и посочи, че част от хората, които са се събрали тази вечер в подкрепа на Морфов, са били уволнени, защото са подкрепили режисьора.

Йоана Петкова, бивш служител на Народния театър, сподели по време на демонстрацията, че представлението "Хъшове" не е заложено в програмата до януари месец 2024 година. 

Снимки: БГНЕС