21% от българите смятат, че хората с психични разстройства трябва да бъдат изолирани

28% са на мнение, че "просто трябва да се стегнат"

26.10.2023 | 18:28 Редактор: Вяра Димова
21% от българите смятат, че хората с психични разстройства трябва да бъдат изолирани

28% от българите смятат, че хората с депресия "просто трябва да се стегнат". Това отчита експериментално изследване на фондация "Кожа – платформа за психично здраве", проведено от агенция "Галъп интернешънъл болкан" три години след първото изследване през 2020 година. 21% казват, че хората с психични разстройства трябва да бъдат изолирани от обществото, а други 21% мислят, че подобни проблеми се решават най-добре с "по-силно питие и добър сън". 

На въпрос: "Колко хора с психични разстройства познавате", огромен дял посочват, че не познават такива – 35%. 18% не са сигурни как да отговорят. А 32% отбелязват, че познават хора, които страдат от т. нар. по-леки форми на психични разстройства, като депресия, хранително разстройство и други.

58% от българите смятат, че ако човек признае, че има психично разстройство, околните ще го отбягват. Този процент се е увеличил значително от 2020 година насам, когато е бил 45 на сто. 

62% от българите смятат, че ако човек има психичен или емоционален проблем, най-добре да се обърне към специалист. 19 на сто казват, че е най-добре да се разчита на близките. 15% отбелязват, че да се ходи на психолог е проява на каприз.