Комисията по енергетика отхвърли ветото на президента Румен Радев

Според депутати енергийната тема се използва предизборно

25.10.2023 | 13:49 Редактор: Вяра Димова

Темата енергетика, но с друг акцент - отново разпали "искри" в парламента. Президентското вето върху промените в Закона за енергетиката и продължаващата "сага" с отнемането на дерогацията на "Лукойл" вдигнаха градуса на напрежение в Комисията по енергетика и в кулоарите.

В рамките на един час депутатите успяха да отхвърлят ветото на президента Румен Радев. То беше наложено в началото на тази седмица върху промените в Закона за енергетиката. Според държавния глава проблемната точка се оказва излизането на битовите потребители на свободния пазар на електроенергия от януари 2026 г.

"Законът предвижда пълна либерализация на пазара за битовите потребители до 2026 г. Това означава, че механизмите за компенсиране ще отпаднат. Това неминуемо ще доведе до скок на цените за битовите потребители", каза съветникът на президента по правни въпроси Крум Зарков.

"Интересът на управляващите е не толкова какво ще се случи с българските граждани, а да вземат едни пари от ЕК", смята Драгомир Стойнев от БСП.

"Дълго време се отлага енергийната бедност, това е един модел и да не се стига до шоково поскъпване на тока за бита", подчерта Радослав Рибарски.

"Днес, ако ние не приемем повторно този законопроект, ще рискуваме средствата по ПВУ", категоричен бе председателят на комисията Делян Добрев.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)