ESG подходът навлиза все повече в живота ни, роботи поемат цели отдели

Заплахите, които идват, са и възможност, каза председателят на УС на "Инвестбанк" Светослав Миланов

24.10.2023 | 08:32 Редактор: Вяра Димова

"ESG все повече влиза в нашия живот, в банковата индустрия и в сектори на икономиката. Регулациите се засилват. Ще се стигне до одити, които да показват колко и как компаниите спазват рамката на социално-екологично управление или устойчиво развитие. Видяхме какво се случи през лятото -  потопи, порои, температурни рекорди - всичко това трябва да може да се анализира и да се вземат адекватни решения, когато се отпускат кредити", каза изпълнителният директор и председател на УС на "Инвестбанк" Светослав Миланов в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

Той напомни, че вече и роботи влизат и поемат работата на цели отдели, което става по-бързо и лесно.

"В един момент, когато ни натиснат разходите за заплати, ще се стигне дотам, че роботи ще поемат работата и процесът от много скъп става много евтин. Заплахите, които идват, са и възможност. Когато се сблъскваме със заплахи от всякакъв род, започваме да мислим как рисковете да бъдат минимизирани. За моделите в бъдеще се навлиза в практични неща - събират се данни, използва се научният потенциал. Все повече ESG ще става част от нашия живот", обясни Миланов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му всичко това трябва да се обясни на хората, както и това, че едни кредити ще станат по-скъпи, други - по-евтини.

"Например, кредитираш жилище, което е енергийно ефективно, нормално е лихвата в бъдеще да бъде по-висока от там, където нямаш грижа към околната среда. Трябва да си припомним, че земята не е наша, ние сме взели назаем от нашите деца", коментира още той.

Според Миланов навлизането на ESG подхода ще бъде причина за оскъпяване на кредитните продукти на компаниите, които са го приели като кауза и се стремят да го прилагат.

Гледайте целия разговор във видеото.