Синдикатите в "Лукойл" скочиха срещу "размотаването на дерогацията като рекет"

Има опасност 5000 човека да останат без работа

23.10.2023 | 18:40 Редактор: Толя Стоянова

Синдикатите в "Лукойл" се събраха, за да обсъдят дали и какви действия да предприемат, ако дерогацията бъде отменена. От синдиката заявиха, че ще използват всички законови методи и средства, за да запазят работните места на работещите в бургаската рафинерия.

В нефтената рафинерия работят около 5000 човека. Всички те ще останат без работа, ако "Лукойл" спре да функционира.

"Размотаването на дерогацията като пешка, като рекет срещу нашия работодател притеснява много хората в "Лукойл" и засяга техните работни места. Затова моля абсолютно всички, които са свързани с тези неща, да спрат да развяват дерогацията като пешка и да я местя наляво и надясно", коментира президентът на Синдиката на българските нефтохимици в "Лукойл" Павлин Ваковски.

Експертите към синдиката коментираха още, че отмяната на дерогацията за руски петрол ще доведе до поскъпване на горивата.

"Ако нещо го купувате по-скъпо, не може с по-скъп нефт да се произвеждат по-евтини нефтопродуктки. Това законите на икономиката го отричат като понятие", заяви икономическият експерт в Синдиката на българските нефтохимици в "Лукойл" Делян Лазаров.

Синдикалистите коментираха и новината от извънредното заседание в парламента, че "Лукойл" ще си платят над 500 млн. лева данъци.

"Какво казвате - че "Лукойл" дава някакъв подкуп? Аз не знам как излиза някой и казва, че благодарение на това, че той е внесъл някаква дерогация, "Лукойл" ще си плати данъците. "Лукойл" си плаща абсолютно всичко, което е по закон", добави Ваковски.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.