Дерогацията остава, отстъпката за горивата е мираж - властта и "Лукойл" се разбраха

Руската компания трябва да си плати данъците и таксите към държавната хазна

23.10.2023 | 18:32 Редактор: Тодор Петров

Отмяната на дерогацията на "Лукойл" за руския петрол се отлага. Решението взеха партиите от "некоалицията". 

Под заплаха за отнемане на дерогацията, "Лукойл" трябва да си плати данъците и таксите към държавната хазна. В противен случай компанията ще трябва да спре да работи с руски петрол и да преработва нефт от други доставчици. 

Според ГЕРБ и ДПС събраните пари могат да отидат под формата на компенсации за българските потребители. И въпреки че трите партии, подкрепящи правителството, са доволни от срещата, се пораждат нови разногласия - ще има ли компенсации за потребителите. 

Според Кирил Петков, "Лукойл" първо трябва да плати данъците и таксите, а после да се мисли за какво да се използват средствата.  От Благоевград премиерът Николай Денков също не прозвуча оптимист за обезщетението от 73 стотинки. 

"Не бих искал да влизам в тези технически предложения, защото такава мярка може да се окаже наказуема от Европейската комисия. За нас е важно да влязат в бюджета по правилния начин", коментира Денков.

През изминалата година също имаше компенсации, но само 25 стотинки за литър гориво. Парите тогава идваха от бюджета, а сега се очакват от "Лукойл".

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
То в България за хората всичко е мираж. Мафията е държавата и държавата е мафията, тъй че за обикновения човек няма разлика, все ще го прецакат. Сигнализирай за неуместен коментар