Министър Тагарев: Русия е най-голямата заплаха за България, ситуацията е доста сложна

От следващата година България залага 2% от БВП за отбрана, обяви военният министър

20.10.2023 | 11:20 Редактор: Вяра Димова

"Русия остава най-голямата заплаха за националната сигурност. Ще видим развитие в средата на сигурност и съответно промени в системата за сигурност", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на международната конференция "Спечелване на мира в Украйна" в Централния военен клуб.

Той отбеляза ключовите събития в средата за сигурност.

"Първият фактор е агресията на Русия. Тя започна през 2008 г. с войната срещу Грузия, продължи през 2014 г. и анексирането на Крим. Агресията кулминира през февруари 2022 г. с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна", каза той.

"С учения в нашата икономическа зона, нарушаване на свободния трафик в Черно море, ситуацията вече е доста сложна. Стабилен мир може да има, когато Украйна успее да възстанови своите граници от 1991 г. Без това не можем да разчитаме на стабилност в региона. Дори да има пълно възстановяване на териториалната цялост, това не означава автоматично прекратяване на руската агресия", добави Тагарев.

На въпрос относно опасността за българите в Ливан и евентуалната им евакуация, с оглед сблъсъците между израелската армия и терористичната групировка "Хизбула", военният министър подчерта, че темата не е обект на обсъждане с Военното разузнаване и не пожела да даде отговор.

На второ място министърът на отбраната постави Западните Балкани.

"Все още не може да бъде намерено трайно решение за сигурността. Обстановката в Косово не се успокоява" отбеляза той. Тагарев припомни, че България вече изпрати допълнителни 120 военнослужещи в КФОР. По този начин българските военни в Косово стават 150 души.

Той коментира плановете за модернизация на българската армия до 2032 г. "Планът за проектите в това отношение са готови", каза той. От следващата година България залага 2% от БВП за отбрана и министър Тагарев се надява това число да бъде надминато в следващите години.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
0 rate up comment rate down comment 0
100 %
преди 6 месеца
Русия е огромна заплаха за теб и останалите от сглобката. След края на войната господарите от посолството ще изземат всичките ви пари, "почтено присвоени" по евроатлантически и ще ви хвърлят на милостта на любимия ви Путин. И аз да съм на мястото на Тагаренко, и аз ще треперя от страх. Напълно го разбирам. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 3
Virtuozzo
преди 6 месеца
Тагаренко и останалите предатели на посолството са най-голямата заплаха сигурността на БЪлгария !ОСТАВКА Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 3
Васко делчев
преди 6 месеца
Боже, какъв ***. Природата явно си е почивала, когато го е създавала. За повечето българи Русия ни е приятел, а заплаха за националната сигурност са такива назначени от САЩ-ските сатанисти по върха на държавата ни хайвани. Тези трябва да бъдат съдени за национално предателство. NATO=north Atlantic terroristic organization. Сигнализирай за неуместен коментар