Да работиш това, което обичаш, а то да те изстреля сред най-добрите учени в света

Моята мотивация е любовта към науката, каза проф. Великова

18.10.2023 | 19:35 Редактор: Толя Стоянова

Български учени с признание на световно ниво. Класация на Станфордския университет постави 78 българи в топ 2% учени в света.

Професор Виолета Великова работи в името на природата откакто се помни. Тя развива любовта си към биологията от дете.

"Моята мотивация е любовта към науката, интересът към науката. Това е професия, която позволява на човек да работи това, което обича", каза проф. Великова. 

Станфордският университет отличи 78 българи сред близо 9 милиона в цял свят заради цялостното им кариерно развитие. Световното признание, според професор Великова, е следствие от нейните дългогодишните усилия, както и работата ѝ с професионалисти от България и света. 

Успехите на учените са не благодарение, а въпреки трудната среда за развитие на науката у нас. Проф. Великова признава, че обстановката се подобрява и развитието на специалистите от Българската академия на науките е факт. В работата си тя си поставя и дългосрочни задачи с поглед към Космоса.

"На Марс и на Луната има много минерали и нашата цел е да видим дали тези минерали могат да създадат почва, подходяща за отглеждане на растения", каза проф. Великова.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.