София е на 9-о място сред 107 града в света по ръст на цените на жилищата

Столицата ни изпреварва Рейкявик и е малко преди Будапеща

16.10.2023 | 11:30 Редактор: Вяра Димова
София е на 9-о място сред 107 града в света по ръст на цените на жилищата

София е на девето място сред 107 града в света по най-бърз ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочи индексът Global Residential Cities на консултантската компания Knight Frank. В класацията по държави, публикувана по-рано този месец, страната ни също зае девето място.

С ръст на цените от 8,8% на годишна база София изпреварва исландската столица Рейкявик и е малко след Будапеща в индекса на консултантската компания. Първите осем града в класацията попадат в нажежената зона с двуцифрен ръст на цените през второто тримесечие.

Анкара и Истанбул оглавяват класацията с покачване на цените на жилищата съответно със 105,9% и 85,1%, следвани от Дубай (+17,4%), Вилнюс (+14,8%), Загреб (+14,7%), Йерусалим (+14,4%) и Атина (+14,1%).

Ключовият извод през второто тримесечие е, че средният годишен ръст на цените на жилищата продължава да се забавя в цял свят, отбелязва Knight Frank. През първото тримесечие на тази година ръстът на цените достигна 3,2%, докато през второто тримесечие той се е забавил до 1,7 на сто, четвърто поредно тримесечие на забавяне на растежа спрямо връхната точка през второто тримесечие на 2022 г., когато пандемичният бум на жилищния пазар тласна годишното увеличение до 11,8 на сто.

Сегашното покачване на цените е по-бавно в сравнение с първата вълна на пандемията, когато то достигна дъно от 2,9% през второто тримесечие на 2020 г. За последен път ръстът е бил толкова слаб през първото тримесечие на 2012 г., когато дълговата криза в Европа подложи жилищните пазари в региона под рязък натиск към понижение.

При сравнение на ръста на цените на тримесечна база обаче картината става по-сложна. След връхната точка от 3,7% през първото тримесечие на 2022 г. тримесечното повишаване на цените намаля рязко и стана отрицателно през последното тримесечие на миналата година. Оттогава насам ръстът се ускорява и цените са се повишили средно с 1,3% на следените от Knight Frank градски пазари в трите месеца до края на юни 2023 г.

През първото тримесечие на тази година около 48% от градовете отбелязаха спадове на цените, докато през второто тримесечие делът им намалява до 40%. Подобренията през последните три месеца са повсеместни, но градовете в САЩ, Канада и Австралия изпъкват особено много. 

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)