Километрична опашка от ТИР-ове на "Дунав мост", полицията спира шофьори и в съседни области

Преминаването за леки коли не е затруднено

14.10.2023 | 11:32 Редактор: Толя Стоянова
Километрична опашка от ТИР-ове на

Близо 3-километрова колона от тежкотоварни автомобили се е образувала в района на ГКПП "Дунав мост" при Русе. Областният управител Данаил Ковачев е в постоянен контакт с всички институции, имащи отношение по проблема. Създадена е организация, която да гарантира безпроблемното движение за останалите моторни превозни средства в посока от и към Мартен и Силистра.

От Областната дирекция на МВР постоянно патрулират в района, като следят поне едната лента между кръговите кръстовища при "Свободна зона" и граничния пункт да е свободна за автомобилите, влизащи в града или преминаващи транзитно. Също така полицията спира камиони и в съседните на Русе области Разград, Велико Търново и Стара Загора на подходящи за целта места. Освен това подобна организация е въведена в цялата страна и засяга дори по-отдалечени области от българо-румънската граница като Сливен и Ямбол.

Товарните автомобили се пропускат за движение в посока "Дунав мост" след подаване на информация от Областната дирекция на МВР в Русе. Част от идващия към региона тежкотоварен трафик е спрян и в района на гр. Бяла, област Русе. Според компетентните институции опашката от камиони се е образувала поради големия брой тирове, които са влезли в страната през изминалата седмица, а сега пътуват в обратна посока.

Интензивният трафик в посока Румъния е довел и до претоварване на всички паркинги за камиони в русенско. Поради това, че те са се оказали пълни, колоната от чакащи камиони се е принесла в района на ГКПП "Дунав мост" и частност по бул. "България". От Регионална дирекция "Гранична полиция" и Териториална дирекция "Митница Русе" също са предприели всички необходими мерки за улесняване на трафика, предаде БГНЕС.

Данните сочат, че за последните 24 часа само през ГКПП "Дунав мост" при Русе са излезли близо 1600 камиона. Въпреки това е имало временни спирания на работата на граничния пункт в Гюргево и през тази нощ, което е довело до допълнително забавяне в обработката на тежкотоварния трафик.

Преминаването за леки коли не е затруднено. На моменти обаче тапи се образуваха и на моста, тъй като съоръжението е само с две ленти. Трафикът се очаква да остане интензивен и през утрешния ден. 

Снимка: БГНЕС