Президентът Радев: Българските ВВС са носители на гордостта на нацията

Държавният глава припомни славната история на българската военна авиация

12.10.2023 | 17:35 Редактор: Тодор Петров
Президентът Радев: Българските ВВС са носители на гордостта на нацията

Българските военновъздушни сили са носители на гордостта на нацията и младите хора, избрали професионална реализация в бойната ни авиация, са призвани да пазят и утвърждават нейната чест и слава. 

Това заяви президентът Румен Радев по време на среща в президентската институция с курсанти от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" по повод предстоящия на 16 октомври Празник на авиацията и Българските военновъздушни сили.

Пред курсантите държавният глава припомни славната история на българската военна авиация, белязана от всеотдаен труд, храброст и героизъм на поколения пилоти, инженерно-технически и осигуряващ състав. 

Заедно със силните авиационни традиции президентът Радев подчерта и необходимостта от непрекъснато развитие и технологична модернизация на въоръжените ни сили като важно условие за отстояването на нашия въздушен суверенитет и национална независимост.

Повишаването на мотивацията на младите хора за професионална реализация в бойната авиация е от ключово значение за развитието на  Военновъздушни сили, подчерта още държавният глава. 

Авиационната професията изисква усвояването на много знания и умения и е изпълнена с много трудности и предизвикателства, но и с големи възможности за развитие, посочи Румен Радев пред курсантите. 

По думите му именно те ще имат честта да станат свидетели на така необходимата технологична революция, при която с придобиването на новите изтребители F-16 ще навлязат и нови технологии на оборудване и информационно осигуряване.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа