Радев: ЕС трябва да покаже, че може да разрешава вътрешните кризи и тези по границите

Войната на Русия срещу Украйна застрашава международния мир и сигурност, заяви държавният глава

12.10.2023 | 16:52 Редактор: Вяра Димова
Радев: ЕС трябва да покаже, че може да разрешава вътрешните кризи и тези по границите

Голямото предизвикателство пред Европейския съюз днес е да покаже, че може ефективно да разрешава вътрешните кризи и тези по своите граници. Това заяви държавният глава Румен Радев на работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на страните членки на Европейския съюз у нас, на която бяха обсъдени редица теми от европейския и международен дневен ред.

Президентът подчерта, че в разгара на множество кризи, както и на няколко военни конфликта в съседство на Обединена Европа, гражданите очакват конкретни решения, които ще укрепят и тяхното доверие в дееспособността на Съюза.

"В контекста на стремежа към стратегическата автономия ЕС трябва да се реформира така, че да може да реагира и взима своевременни решения в условия на кризи, но същевременно и да убеждава гражданите на съюза, че има силата и умението да решава ефективно проблемите", посочи Радев. Той отбеляза, че неспособността да се намери бързо решение на енергийната криза доведе до значително по-високи цени на електроенергията и загуба на конкурентоспособност от страна на ЕС спрямо други глобални фактори.

Президентът определи продължаващата война на Русия срещу Украйна като ключов фактор, застрашаващ международния мир и сигурност и особено за държавите, които са в непосредствена близост до военните действия. Радев подчерта също така, че наред с оказването на подкрепа за Украйна, съобразно възможностите на страните членки, ЕС не трябва да остава безучастен към ожесточаването и разширяването на обхвата на военните действия, включително в акваторията на Черно море.

Освен рисковете пред сигурността, войната в Европа засяга тежко икономиките и социалните системи на самите страни членки на ЕС, които също плащат нейната цена.

"19 месеца след началото ѝ все още не се знае кога и как ще свърши тя и дори не се и говори за ролята на дипломацията за нейното спиране. Затова в интерес на цяла Европа е военните действия да бъдат незабавно преустановени и да бъдат търсени подходи към постигането на устойчив и справедлив мир на основата на международно установените принципи със средствата на дипломацията. В този процес именно ЕС може и трябва да има водеща роля, защото цената на дефицита в областта на сигурността е устойчивостта на икономическото развитие, социалната стабилност и благосъстоянието на европейските граждани", настоя Радев.

Снимка: Прессекретариат на президента