Премиерът: Засилена е охраната на рискови обекти, мерките са превантивни

Акад. Денков запозна депутатите с взетите от правителството мерки и рисковете пред страната

12.10.2023 | 14:39 Редактор: Елеонора Танева

След близо два часа приключи председателският съвет, свикан от председателят на Народното събрание Росен Желязков. На него присъстваха премиерът Николай Денков и парламентарните групи в Народното събрание. Темата - националната сигурност в контекста на войната срещу Израел и войната в Украйна. След срещата вчера и президентът, и премиерът отново потвърдиха, че няма пряка заплаха за националната ни сигурност към момента. 

По думите на премиера Денков непосредствена заплаха за България няма, но се взети превантивни мерки – сред тях е засилена охрана на израелското посолство и на синагогите.

"Правителството вече е предприело мерки и те са свързани както с охраната на ключовите обекти, които са рисковите в тези случаи, включително и на местата, на които се събират много хора - гари, пристанища, летища, но също така и по отношение на това какви рискове могат да се очакват в бъдеще. Един риск, който не трябва да се подценява, е възможна бъдеща бежанска вълна", уточни той.

"В никакъв случай не мога да кажа, че трябва да бъдем спокойни. Трябва да имаме изключителна бдителност", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)