Спад в търсенето на IT специалисти, най-желани са по киберсигурност

У нас е ограничен броят на хората, които се занимават с разработване на mobile development

08.10.2023 | 11:21 Редактор: Елеонора Танева
Спад в търсенето на IT специалисти, най-желани са по киберсигурност

Усеща се спад в търсенето на кадри в IT сферата. Търсенето е най-вече за mid-level и senior позиции, като определено junior срещат по-големи трудности при намиране на работа. Програмните езици, които са най-търсени остават, JAVA, .NET, Java script, Python, сподели главният изпълнителен директор на специализиран сайт за обяви в IT сектора Светослав Димов.

"Кадрите, за които има най-голямо търсене са софтуерните инженери, инфраструктурните роли- системни администратори, специалисти по киберсигурност, QA инженери", поясни той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тази година се отчита процентен ръст на търсене на специалистите по киберсигурност, както и large language моделите (CHATGPT, AI специалисти). 

"В България имаме много ограничен набор от хора, които се занимават с разработване на mobile development спрямо другите технологии. Европа има притеснения заради застаряващото поколение, затова гладът за кадри ще става все по-голям в сферата", каза Димов.

Пролетта на 2022 г. поради глад на кадри някои компании са предлагали 50-70% над пазарните нива заплати само за да продължат да се развиват и да растат, докато в момента работодателите са по-свити и консервативни.

По думите на Димов две неща са разтърсиха IT сектора - кризата и американските вълни, както и развитието на изкуствения интелект.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay